Cum să alegi un laptop second hand? 8 sfaturi utile!


3-REDIM

În bătălia comercială a marilor producători și distribuitori de a lansa, promova și vinde noi produse IT&C, consumatorii sunt prinși la mijloc. Ne trezim bombardați de reclame atractive la telefoane mobile subțiri cât o foaie de hârtie, la smart TV-uri care îți ghicesc gândurile, la laptopuri apetisante!…

Marii advertiseri pun problema de așa manieră încât te fac să privești “vechile” modele ca fiind depășite, obosite, demodate.

Toate acestea însă nu ar trebui să ne sperie atunci când, din rațiuni financiare, ecologice, sau chiar din pură preferință pentru un anumit model, vrem să cumpărăm un laptop second hand. Cu puțină răbdare și câteva cunoștințe minimale vei putea lua cea mai bună decizie, pe care cu siguranță nu o vei regreta.

Ca să te ajutăm să îți învingi temerile și prejudecățile generale, iată o listă cu 8 sfaturi utile de care să ții cont atunci când te-ai hotărât să achiziționezi un laptop second hand cu adevărat fiabil:

1.    Fii pragmatic și răspunde sincer la întrebarea “De ce ai nevoie de un laptop?”. Gândește-te bine la ce vei folosi laptopul: vei scrie o carte? vei face design? editare video? te vei juca cele mai noi jocuri? vei face research pe Internet? În funcție de aceste lucruri poți estima de câtă memorie (RAM) și de ce procesor (CPU) ai nevoie. Exemplu: dacă vei face doar activități simple de birou, rețele sociale, email, navigare pe Internet, etc. atunci un procesor de 2-4 GHz și 2-4 GB RAM sunt suficienți. În schimb, dacă vei dezvolta aplicații software, vei edita muzică/filme sau te vei juca jocuri complexe atunci probabil o configurație de 4-6GHz și 4-6 GB RAM sunt ceea ce ai nevoie.

2.    Prima impresie generală. Înainte să îți cumperi laptopul, analizează-l și din punct de vedere al aspectului exterior.
–    Colțurile sunt importante, crăpăturile sau juliturile pot fi semnele unei căzături anterioare, a unei accidentări despre care nu știi nimic. Verifică orice nereguli legate de aspect – taste lipsă, zgârieturi, urme de uzură.
–    Ecranul trebuie să fie impecabil, trebuie să aibă o luminozitate bună, uniformă și să nu pâlpâie.
–    Perifericele trebuie să fie în stare bună: tastatura, zona de touch. Rulează un CD pentru a vedea cum funcționează CD-ROM-ul. Pune o piesă muzicală pentru a verifica boxele și sunetul. Dacă deține și webcam, nu ar strica să-i faci un test.

3.    Baterie. Dacă vei avea nevoie să lucrezi pe laptop și în locuri unde nu ai acces la o sursă de curent, atunci e bine să achiziționezi un laptop cu baterie Litiu-ion. O baterie are o durată de viață de aproximativ 3 ani, așadar dacă vei dori neaparat să ai parte de acest beneficiu, poți lua în calcul să îți cumperi o baterie nouă pe care să o pui laptopului tău second hand.

4.    Conectivitate. Verifică dacă se poate conecta la o rețea de Internet, verifică dacă porturile USB sunt funcționale.

5.    Brand. Există numeroase branduri renumite în materie de laptopuri: Apple, Lenovo, Dell, Sony, HP etc. Un laptop second hand de marcă din clasa business poate fi mult mai ieftin, rezistent, durabil și fiabil decât unul de clasă medie, dar nou.

6.    Preț. Un laptop second hand nu trebuie să coste foarte mult, mai ales comparativ cu varianta lui nouă. Află cât e prețul nou al respectivului produs (sau al unuia similar) și calculează procentul de discount al produsului second. Ar trebui să fie cu până la 70% mai ieftin! Wow!

7.    Vânzător individual vs. magazin specializat. Sigur, o firmă care se ocupă cu comercializarea de laptopuri second hand va cere un preț mai ridicat decât un prieten care își vinde laptopul vechi sau și mai rău, decât un individ care vinde astfel de produse pe piața neagră. Avantajul de a apela la o companie ține în primul rând de GARANȚIA primită, care este de până la 12-24 luni. În al doilea rând, produsele comercializate de magazine precum EVOcomputers nu au fost achiziționate de la utilizatori individuali, ci de la companii. În plus, laptopurile second hand din magazine au fost testate și reparate înainte de a fi puse în vânzare. Nu în ultimul rând, dacă cumperi de la un magazin specializat, beneficiezi de serviciile și facilitățile aferente: posibilitatea de a cumpăra online, de a plăti cu cardul, de a plăti în rate, de a beneficia de livrare rapidă și fără riscuri, de a apela oricând la o echipă dedicată de service ce te poate asista ulterior cu orice problemă ai putea întâmpina. Citește mai multe aici despre avantajele achiziției prin EVOcomputers.

8.    Licențe. Este ilegal să instalezi licențe piratate pe laptopul tău. Vestea bună este că dacă achiziționezi o licență pentru laptopul tău SH de la un reseller autorizat, vei putea beneficia de programul Microsoft Registered Refurbisher, ceea ce înseamnă că licența ta va costa o fracțiune din prețul unei licențe pentru un laptop nou.

Sperăm că ți-ai făcut acum o idee despre aspectele principale pe care e bine să le ai în vedere atunci când intenționezi să cumperi un laptop second hand. Dacă vrei să cauți chiar acum un model pe placul tau, aruncă o privire și peste laptopurile noastre second hand.

Etichete: , , , , , , ,

2 comentarii

Leave a Reply