Cum să-ţi cureţi mouse-ul şi tastatura (II)


De curând v-am prezentat într-un articol de pe blog câteva tips&tricks simple și accesibile de curățare a laptopului/PC-ului. Azi vom analiza modul facil de curățare a componentele periferice, mouse-ul și tastatura.

Pe mouse, la fel ca şi pe tastatură ne punem permanent mâinile. Şi hai să recunoaştem că mai avem obiceiul să fim foarte harnici şi să facem 2 sau 3 activităţi deodată: să mâncăm, să bem sau să fumăm în timp ce stăm la calculator. Tuturor ni s-a întâmplat să avem uneori mâinile murdare, transpirate sau unse cu crema (aviz fetelor), să scăpăm firimituri de mâncare pe tastatură sau chiar să vărsăm o cană cu ceva pe acestea… Ce e de făcut?

3O6A8979 3O6A8981

 

De ce e nevoie să curăţăm mouse-ul şi tastatura

În primul rând, pentru că ţinem la sănătatea noastră. Nu e de neglijat nici felul în care arată o tastatură (mai ales una albă!) murdară. Nu în ultimul rând, curăţarea acestor componente ajută la buna lor funcţionare, la prelungirea duratei lor de viaţă.

 

MOUSE

Ne referim strict la curăţarea exterioară, desfacerea lui poate duce la pierderea garanţiei.

Materiale:

 • Beţişoare de urechi cu vată în vârf
 • Cârpe mici, şerveţele sau hârtie igienică
 • Alcool sanitar
 • Apă curată
 • Detergent de vase

Paşi:

 1. Deconectăm mouse-ul de la calculator
 2. Pregătim o soluţie de apă cu detergent
 3. Umezim uşor în această soluţie cârpa/hârtia/şerveţelul cu care curăţăm mouse-ul la exterior
 4. Ştergem mouse-ul cu o cârpă/şerveţel uscat pentru a elimina orice urmă de umiditate
 5. Atenţie sporită şi fineţe la zona de lentilă/bilă!

 

TASTATURĂ

Nu ne vom referi la metoda de curăţare a tastaturii ce implică scoaterea tastelor, operaţiune dificilă, ce se poate solda cu un eşec la încercarea de reasamblare (de exemplu, montarea tastei “space” poate duce la nopţi nedormite, nervi şi depresii). Vom indica procedurile de curăţare la exterior.

Materiale:

 • Beţişoare de urechi cu vată în vârf
 • Cârpe mici, şerveţele sau hârtie igienică
 • Alcool sanitar
 • Spray cu aer comprimat (ex: Cleanlike, tub cu aer comprimat prevăzut cu un tub subţire de plastic, utilizat la îndepărtarea prafului din locurile greu accesibile ale componentelor electronice – costă în jur de 20 lei)
 • Pensulă fină

Paşi:

 1. Deconectează tastatura de la calculator
 2. Scutură bine tastatura, ţinând-o cu faţa în jos, pentru a facilita căderea oricăror urme de mizerie, firimituri, etc.
 3. Foloseşte un spray cu aer comprimat pentru curăţarea spaţiilor dintre taste
 4. Spală tastatura la exterior (peste taste) şi în jurul tastelor cu o cârpă umedă sau cu şervetele umede,  stoarse foarte bine de apă
 5. Pentru a curăţa mizeria mai rezistentă de pe taste sau dintre taste, poţi utiliza beţigaşe de urechi îmbibate în alcool sanitar sau o pensulă fină

Dacă nu ai spray cu aer comprimat, poţi încerca să elimini praful dintre taste cu ajutorul unui uscător de păr setat pe rece (variantă exclusă dacă nu are setare pentru aer rece) sau cu ajutorul unui mini-aspirator (atenţie să nu existe taste ce riscă să fie aspirate!).

 

***

 

Aşadar, întreţinerea şi curăţirea laptop-ului/desktop-ului, a mouse-ului şi a tastaturii sunt activităţi ce se pot realiza relativ uşor, cu produse pe care le avem fiecare acasă, fără să avem nevoie de cunoştinţe speciale. E mai bine să previi orice defecţiuni tehnice, decât să încerci să le remediezi ulterior, la costuri ridicate!

Dacă totuşi nu ai timp, îţi e teamă să nu greşeşti ceva sau pur şi simplu nu doreşti să te ocupi tu de aceste întreţineri periodice, poti apela oricând la echipa EVOcomputers pentru service, diagnoză sau curăţarea completă a calculatorului şi componentelor sale. Mai multe detalii aici.

Etichete: , , , , ,

3 comentarii

Leave a Reply