Despre WiFi – pe scurt!


175
Majoritatea dintre noi avem la dispoziţie, acasă sau la birou, WiFi (pronunţat /ˈwaɪfaɪ/), sau o  reţea wireless, cum este numită în mod obişnuit. Dar ce este aceasta de fapt şi cum funcţionează?

Ce este WiFi?

Wikipedia ne spune că “Wi-Fi este o tehnologie radio folosită deseori la implementarea reţelelor locale de calculatoare de tip reţea locală fără fir (Wireless Local Area Network, WLAN). Un WLAN este un sistem de comunicaţii implementat ca extensie la, sau ca alternativă pentru o reţea locală (LAN) cablată, într-o clădire sau campus, combinând conectivitatea la viteză mare cu mobilitatea utilizatorilor, într-o configuraţie mult simplificată.

Avantajele sale sunt evidente:
•    Mobilitatea
•    Flexibilitatea
•    Simplitatea în instalare şi conectare
•    Costurile de întreţinere reduse
•    Scalabilitatea

Aceste atuuri au făcut ca tehnologia Wi-Fi / WLAN să devină soluţia standard pentru reţelele de internet wireless.

Cum funcționează?

În esenţă, internetul wireless-ul funcţionează ca radioul din maşină, având o frecvenţă pe care datele pot fi transmise şi o antenă care recepţionează aceste date. Funcţionează doar pe banda de 2,4GHz (în aşa fel încât oricine să se poată conecta online). “Radiourile” WiFi pot lua forma adaptoarelor USB şi a routerelor/access point-urilor/gateway-urilor.

Adaptoarele USB sunt potrivite pentru a primi semnal wireless departe de birou, respectiv departe de un router (care la rândul lui necesită o conexiune la internet). Printr-un adaptor USB se poate conecta un singur laptop/calculator.

Routerele sunt device-uri care au nevoie de o conexiune externă la internet şi sunt folosite pentru a transmite semnalul concomitent mai multor utilizatori. Dacă router-ul tău are antene detaşabile, poţi să le înlocuieşti cu unele mai mari şi astfel să îmbunătăţeşti aria de acoperire a semnalului şi puterea de transmitere a router-ului.

Antenele sunt de două tipuri:
–    antene omnidirecţionale, care trimit şi primesc semnal în şi din toate direcţiile, adică acoperă 360 de grade
–    antene direcţionale, care trimit sau primesc semnal doar în direcţia în care o orientezi
unele mai mari și astfel îmbunătățești aria de acoperire a semnalului și puterea de transmitere.

Sfaturi pentru creșterea performanței rețelei Wi-Fi

1.    Pereţii, clădirile, copacii etc. pot afecta destul de tare semnalul. Atunci când instalezi un router, pune-l într-un loc cât mai înalt şi aproape de laptopul sau calculatorul tău. Dacă ai nevoie de semnal în mai multe camere, amplasează routerul, dacă e posibil, într-o încăpere de unde distanţa către celelalte camere să fie aproximativ egală.

2.    Activitatea unui router poate fi afectată şi de interferenţele altor electronice, ca telefonul wireless sau cuptorul cu microunde. Dacă nu eşti dispus să investeşti într-un router dual band, asigură-te că nu este prea aproape de astfel de aparate.

3.    Întotdeauna setează o parolă pentru wireless, astfel te protejezi împotriva unor atacuri pe care le pot produce cei ce se conectează la reţeaua ta şi tot aşa îţi poţi îmbunătăţi viteza internetului, deoarece sunt conectaţi doar cei ce ştiu password-ul, nu şi vecinii de exemplu.

4.    Poate cineva este deja conectat la rețeaua ta și nu știi! Însă poți să bănuiești că cineva îți folosește banda, dacă vezi că viteza conexiunii tale la Internet scade serios. Cei de la Pagina Ta – Easy IT  îți oferă o explicație simplă și cât se poate de clară cu ce poți face, pentru a deconecta orice conexiune suspicioasă.

5.    Pentru îmbunătățirea semnalului wireless, setări speciale ale router-ului și orice alte task-uri mai tehnice, te sfătuim să te adresezi unor specialiști IT, dacă nu ești chiar tu un astfel de expert:)

Atunci când achiziționezi un laptop second hand, refurbished sau nou – asigură-te că modulul wireless funcționează perfect, astfel încât te vei putea bucura de avantajele oferite de portabilitatea laptopului tău combinat cu facilitățile wireless free, oferite de tot mai multe localuri, restaurante, magazine, spații publice și instituții.

Go wireless! Navigare plăcuta!

Etichete: , , , , , , , , , , , ,